Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ζύμη για αφράτα κρουασάν...





Υλικά: 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
             1 φακελάκι ξηρή μαγιά
             1 αβγό
             200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
             300γρ.γάλα
             1 κ.γ αλάτι - 1κ.σ ζάχαρη

                                                                

                                                           ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό γάλα και 2 κ.σ από το αλεύρι και φτιάχνουμε έναν χυλό και το αφήνουμε στην άκρη(όχι σε κρύο περιβάλλον) για να φουσκώσει για 10'.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αβγό,το αλάτι,τη ζάχαρη,το βούτυρο,το υπόλοιπο γάλα και τον χυλό που φτιάξαμε προηγουμένως. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη,σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό πάλι περιβάλλον να φουσκώσει για 1 ώρα.
Μόλις περάσει ο χρόνος ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο ορθογώνιο φύλλο πάχους 1-1,5 εκ. και κόβουμε τρίγωνα. Αλείφουμε με πραλίνα ή μαρμελάδα το φαρδύ μέρος του τρίγωνου,διπλώνουμε τις δυό άκρες και το τυλίγουμε προς το στενό μέρος. Όταν τα φτιάξουμε όλα τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα,όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν αρκετά,τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 30' τα αλείφουμε με αβγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν καλά. Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου